Fazanas (Phasianus colchicus)

Paplitimas. Nevietinė rūšis, kilęs iš Pietryčių Azijos. Paplitimas ir gausa Lietuvoje priklauso nuo to, kur ir kiek gausiai jų paleidžiama. Pastaraisiais metais negausus.

Išvaizda, matmenys. Kūno masė 0,8-1,2 kg. Ryškus lytinis dimorfizmas. Patinai ryškiaspalviai, labai puošnūs, žymiai ilgesnėmis nei patelių uodegomis. Jų galva ir kaklas tamsiai žaliai mėlyni su dviem plunksnų „ragučiais“ virš antakių. Kitose kūno dalyse vyrauja įvairūs raudonai rudi atspalviai. Visos plunksnos žvilgančios. Skruostų oda ir oda apie akis neplunksnuota, apaugusi ryškiai raudonomis karpelėmis. Kojos neplunksnuotos, su aštriais pentinais. Patelė gerokai smulkesnė, pilkai ruda. Jos uodega žymiai trumpesnė. Nesupainiojamas su kitomis rūšimis, nes vietinių kitų paukščių su tokiomis ilgomis uodegomis mūsų krašte nėra. Auginamas ir veisiamas nelaisvėje. Paleidžiamas į gamtą kaip medžioklės objektas. Nesumedžioti paukščiai gali veistis natūraliai, tačiau mūsų krašte po labai šaltų žiemų jų nelieka ir vietos populiacijos išnyktų, jei nebūtų papildomos, atnaujinamos. Skirtingai nei kiti atviro kraštovaizdžio vištiniai paukščiai, fazanai nakvoja medžiuose.

Buveinė. Aptinkamas tik tose vietose, kur buvo įveistas, išleidžiant inkubatoriuose išperintus paaugintus fazaniukus. Jiems labiausiai tinka nedideli laukų miškeliai, durpynai, nendrynai ar krūmynai pelkių, upelių pakraščiuose, aukštaūgiais žoliniais augalais apaugę dirvonai. Vasarą neretai laikosi net laukuose. Be žmogaus pagalbos mūsų klimato sąlygomis neišsilaiko.

Maistas. Kaip ir kiti vištiniai, minta daugiausiai augaliniu maistu. Lesa daigus, sultingus lapus, įvairias sėklas. Vasarą sulesa nemažai vabzdžių, sliekų, moliuskų, varlyčių. Teigiama, kad lesa kolorado vabalus ir jų lervas. Maitinasi tik ant žemės.

Veisimasis. Tuoktuvės būna pavasarį. Tuomet patinai vaikšto pakėlę uodegas ir ištiesę kaklus, triukšmingai plaka sparnais ir aršiai pešasi tarpusavyje. Dėtyje 8 – 14 žalsvai pilkų kiaušinių. Kiaušinius peri ir jaunikliais rūpinasi tik patelė. Nelaisvę pakelia labai gerai. Todėl, norint juos išlaikyti medžioklės plotuose, būtina kasmet išleisti inkubatoriuose išperintų ir voljeruose paaugintų fazaniukų. Šį darbą nutraukus, per kelis metus fazanai išnyksta.

Priešai.. Lapės, mangutai, valkataujantys šunys, plėšrieji paukščiai.

Medžioklė. Medžiojami grandine, sėlinant, varant. Būtų galima medžioti ir su plėšriaisiais paukščiais. Privaloma medžioti su medžiokliniu (rekomenduotina su paukštiniu) šunimi. Šaunama 3,5- 4 mm šratais. Naudojama mėsa ir puošnios patinų uodegos plunksnos. Medžioklės terminai- fazanai medžiojami nuo rugsėjo 1 d. iki gegužės 1 d.