Kovas (Corvus frugilegus)

Paplitimas. Paplitęs visur. Vienas iš dažniausių varninių paukščių. Pastaraisiais metais gausa sumažėjo dėl žemės ūkio nuosmukio.

Išvaizda, matmenys. Panašaus dydžio kaip pilkoji varna. Kūno mase iki 0,5 kg Apdaras vienodai juodas su nesunkiai pastebimu violetiniu metališku blizgesiu. Suaugusių paukščių snapo pamatas plikas ir matoma balsva dėmė. Patinas nuo patelės iš išvaizdos nesiskiria. Jaunikliai panašūs į suaugusius, bet jų snapo pamatas ir šnervės plunksnuoti. Šie požymiai pastebimi ir tarp žiemojančių jaunų paukščių. Tik pavasarį jie tampa mažiau pastebimi, tačiau pirmamečius ir kelerių metų paukščius atskirti nesunku, nes su amžiumi plika dėmė ties snapo pamatu didėja. Jaunikliai nuo panašių kranklių skiriasi mažesniu dydžiu, buveine (kovai vengia didelio miško), plonesniu bei smailesniu snapu bei balsais. Minta bestuburiais, įvairiu augaliniu maistu bei visokiausiomis atliekomis. Maistą renka nuo dirvos paviršiaus arba iškapsto esantį negiliai dirvoje. Nuolat lanko vietas, kur žemė dirbama. Kai gyvena miestuose – labiau maitinasi įvairiomis atliekomis. Lanko šiukšlynus. Būdingas kolonijinis veisimosi elgesys. Lizdų kolonijose būna iki kelių šimtų ir tik labai retai – daugiau nei tūkstantis. Žiemojimo metu su kitais varniniais paukščiais – varnomis ir kuosomis – sudaro mišrius būrius.

Buveinė. Veisimosi metu – agrarinis kraštovaizdis su nedidelėmis giraitėmis ar senų medžių grupėmis gyvenvietėse, priemiesčiuose. Lizdus dažniausiai suka stambiuose reta laja medžiuose. Kitais metų laikais – įvairiausios vietos: agrarinis kraštovaizdis, gyvenvietės, miestai, šiukšlynai. Vengia miškingų teritorijų.

Maistas. Maistas labai įvairus. Minta įvairiais bestuburiais, dažniausiai vabzdžiais ir jų lervomis, sliekais, sėklomis (dažnai iškapsto pasėlius), peliniais graužikais, paukščių kiaušiniais ir jaunikliais, dvėsena, atliekomis. Rudenį lesa uogas, vaisius. Maitinasi tik ant žemės, dažniausiai laukuose, pakelėse, sąvartynuose

Veisimasis.. Peri kolonijomis: keli ar keliolika lizdų medyje, keliasdešimt ar net keli šimtai lizdų kolonijoje.

Priešai.. Natūralių priešų beveik neturi.

Medžioklė. Sumedžioti nesunku, nes nėra baikštus – galima nesunkiai priselinti. Galima labai sėkmingai medžioti tykojant prie kolonijų, prie masalo. Šaunama 3,5 mm šratais. Medžioklės terminai- kovai medžiojami nuo liepos 1 d iki kovo 1 d.