Kuoduotoji antis (Aythya fuligula)

Paplitimas. Lietuvoje aptinkama visame krašte. Tinkamose buveinėse įprasta ir dažna. Migracijos laikotarpiu kai kur jų susikaupia dideli būriai. Negausiai lieka žiemoti neužšąlančiuose vandens telkiniuose

Išvaizda, matmenys. Nardančioji. Mažesnė už didžiąją antį. Patinų vestuviniu apdaru galva, kaklas, krūtinė ir visa viršutinė kūno dalis juodi. Viršugalvyje ilgokas, nusviręs kuodas. Kūno šonai, pilvas ir veidrodėlis balti. Patelės ne tokių ryškių spalvų, vietoj juodos spalvos yra ruda, o kuodas trumpesnis. Plaukia giliai nugrimzdusios (nugaros virš vandens kyšo tik siaura juostelė). Daug nardo. Kyla skristi nenoriai. Pabaidytos dažnai paneria. Nebaikščios.

Buveinė. Įvairūs vandens telkiniai. Veisimosi metu renkasi telkinius su salomis, plovomis.

Maistas. Maitinasi net kelių metrų gylyje – nardydamos. Mityboje vyrauja gyvūninis maistas: vėžiagyviais, kirmėlėmis, vabzdžiais įvairiose jų vystymosi stadijose, moliuskais, dėlėmis, buožgalviais, smulkiomis varlytėmis ir žuvytėmis.

Veisimasis. Lizdai ant žemės. Lizdai susukti iš pernykštės sausos augalijos. Jaunikliai tipiški viščiukiniai. Jie jau pirmą ar antrą dieną apleidžia lizdą, į kurį vėliau negrįžta. Nuo pat pirmos dienos bėgioja, plaukioja, nardo. Maitinasi savarankiškai. Patelė juos tik vedžioja, šildo, perspėja apie pavojų. Perėti pradeda vėlai, todėl kitų ančių medžioklės sezono pradžioje būna nemažai dar neskraidančių jauniklių.

Priešai. Nemažai kiaušinių ir dar nespėjusių ūgtelėti jauniklių sulesa varniniai paukščiai, nendrių lingės, suėda mangutai, kanadinės audinės

Medžioklė. Medžiojamos sėlinant, tykojant, iš valties. Galima naudoti ančių profilius, maketus. Privaloma medžioti su medžiokliniu (rekomenduotina su paukštiniu) šunimi. Šaunama 3-3,5 mm šratais. Naudojama mėsa. Medžioklės terminai- kuoduotosios antys medžiojamos nuo rugsėjo 15 d. iki gruodžio 15 d.