Perkūno oželis (Common Snipe)

Paplitimas. Paplitęs visame krašte, nors daug gausesnis kalvotame kraštovaizdyje, natūralių upių slėniuose, kur dar yra išlikę šlapių pievų ir atvirų pelkučių.

Išvaizda, matmenys. Smilginio strazdo dydžio ar kiek už jį didesnis. Didesnis už labai panašų oželį nykštuką. Kūno mase apie 100 g. Tuoktuvių metu patinėlis skraido tuoktuvių polėkiu. Tupinčio išsiskiria neproporcingai ilgas ir tiesus snapas (bent du kartus ilgesnis už galvos ilgį). Kojos trumpesnės nei kitų panašaus dydžio tilvikų. Per viršugalvį, nugarą ir sparnus eina šviesios juostelės. Viršutinė kūno dalis rudai raiba. Pilvas baltas, šonuose skersines tamsios juostos, gerai matomos paukščiui skrendant. Krūtine išmarginta tamsiomis dėmėmis. Akys dideles, taip pat beveik pakaušyje. Žmogui artinantis pakyla už kelių keliolikos metrų, dažniausiai surinka pavojaus balsu „ččriik“ ir nutoldamas blaškosi į šalis – skrenda zigzago formos trajektorija. Skrendančio matoma baltai apvedžiota uodega. Lyčių ir amžiaus iš apdaro lauko sąlygomis nustatyti neįmanoma.

Buveinė. Veisimosi buveinė – šlapios ir drėgnos pievos, atviros žemapelkės, šlapios plynos kirtavietės ir didelės žole apaugusios salos. Polizdiniu laikotarpiu ir traukimo metu aptinkamas dumbluotose ir smėlėtose pakrantėse.

Maistas. Minta daugiausiai gyvūniniu maistu: įvairiais vabzdžiais, jų lervomis. Maisto neretai ieško dumble į jį kaišiodamas savo ilga. snapą. Jo snapas jautrus kaip ir slankos. Kartais lesa smulkias augalų dalis, sėklas

Veisimasis. Per tuoktuves perkūno oželiai „mekena“. Jų balsas išties primena mažo oziuko mekenimą. Šį garsą paukštis skleidžia tik skrisdamas. Įdomiausia tai, jog „mekenimą“ sukelia oro srauto vibruojamos kraštinės uodegos plunksnos. „Mekena“ diena. ir naktį, bet tik patinai. Lizdas ant žolės kupsto, ar duobutėje. Jis menkai išklotas sausomis augalų dalimis, dažniausiai po nusvirusia žole. Kaip ir visi tilvikai, dažniausiai deda keturis taškuotus, palyginus gana didelius, kriaušės formos kiaušinius, kurie visada smailiagaliais atsukti j centrą. Jaunikliai viščiukiniai. Jie maitinasi savarankiškai. Jais rūpinasi abu tėvai.

Priešai. Lapės, mangutai, valkataujantys šunys, plėšrieji paukščiai.

Medžioklė. Medžiojamos sėlinant, tykojant. Privaloma medžioti su medžiokliniu (rekomenduotina su paukštiniu darančiu tilktį) šunimi. Pataikyti į perkūno oželį tikrai nėra paprasta, tad tokia medžioklė išties sportiška, tačiau mūsų krašte ji nėra populiari. Šaunama 2 mm šratais. Naudojama mėsa. Medžioklės terminai- perkūno oželiai medžiojami nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 1 d.