Barsukas (Meles meles)

Paplitimas. Eurazijos miškų zonoje.

Išvaizda, matmenys. 8- 10 kg., ruden5 14- 15 kg. Svorio, kūnas ištęstos cilindro formos, snukis pleištiškai nusmailėjęs, kojos trumpos, uodega trumpa, mažiau nei trečdalis kūno ilgio, ausys trumpos, apvalios, viršutinė kūno pusė balsva, juosvai pilka, apatinė- juoda. Išilgai galvos ir skruostų- baltos juostos, matomos ir naktį. Kojų (ypač priekinių) pirštai su tvirtais ilgais nagais. Šeriasi barsukai vieną kartą per metus (nuo- balandžio pabaigos). Vasarą barsuko kailis be poplaukio, jis pradeda augti rugpjūčio pabaigoje, rudeni pailgėja, patankėja ir lapkričio pradžioje subręsta. Uoslė ir rega jo silpna. Barsukų, ypač patinų, gerai išlavėjusios pauodegio liaukos, gaminančios labai stipraus nemalonaus kvapo skystį.

Buveinė. Tai vienintelis plėšrūnas, kuris gyvena išskirtinai tik savo išsikastuose urvuose. Miškuose, krūmuose, dažniausiai pietvakarinėje pakilios vietos ar šlaito pusėje, po medžių šaknimis ar stambiais rieduliais, netoli vandens telkinio barsukai įsirengia gyvenvietę. Urvų gylis priklauso nuo gruntinių vandenų lygio, kartais siekia net 2,5 m. Urvų kasmet daugėja, gausėja angų, susidaro labai sudėtingos kelių aukštų kolonijos. Iškastas žemes barsukas iš urvo atbulas išstumia viena kryptimi, tuo būdu susidaro takas su 25—30 cm pločio ir apie 20 cm aukščio pylimais iš šonų. Kuo toliau nuo angos, tuo pylimai žemesni, iki lieka tik tolygiai išbarstytos žemės. Žemės nuo angos nustumiamos net iki 7,5 m. Toks kasimo būdas būdingas tik barsukui, pavyzdžiui, lapė iš urvo žemes išžeria vėduoklės forma aplink angą. Barsuko kolonijų dydis priklauso nuo jose gyvenančių žvėrelių skaičiaus: suaugę vaikai pasilieka toje pačioje kolonijoje, tik ja išplečia. Didesnę gyvenimo dalį barsukas praleidžia urvuose. Jau rudenį jis pradeda ruoštis žiemos miegui. Intensyviai maitindamasis jis sukaupia dideles riebalų atsargas, kurias naudoja miegodamas. (Suaugę barsukai sveria apie 10 kg, rudenį – apie 15 kg.). Užėjus šalčiams, barsukas užmiega. Įmigio metu, kuris trunka apie 5 mėn., visi gyvybiniai žvėrelio procesai sulėtėja, krenta kūno temperatūra. Atodrėkių metu kartais barsukas išeina iš urvo, tačiau neėda. Neėda barsukas tuo metu nei zoologijos soduose, nei kitomis nelaisvės sąlygomis. Savotiški yra barsuko santykiai su kitais urviniais plėšrūnais – lapėmis, mangutais. Pasitaiko kolonijų, kuriose vienu metu visos trys rūšys veda vaikus. Tačiau pastebėta, kad barsukai apleidžia savo ilgai eksploatuotas kolonijas, jeigu jose apsigyvena mangutai. Barsukai labai švarūs ir tvarkingi žvėreliai, urvus nuolat valo, švarina, nustumia šiukšles ir atliekas.

Veisimasis. Jaunikliai lytiškai subręsta tik antraisiais gyvenimo metais. Po žiemos įmygio dar neišėjusi iš urvo (kovo- balandžio mėn.), patelė atveda 2-3 (rečiau 5) jauniklius. Nėštumas trunka 10-11 mėn., būdinga 8-9 mėn. diapauzė, kurios metu embriono vystymasis sustoja. Barsu­kas gyvena 12- 15 m.

Maistas. Barsukas yra tikras naktinis gyventojas ir medžioti išeina saulei nusileidus ir sugrįžta į urvus prieš aušrą. Labai ėdrus. Minta varlėmis, pilkaisiais pelėnais, vandeninėmis žiurkėmis, kurmiais, sliekais, moliuskais, karkvabalio vikšrais (gegužės mėnesį sugauto barsuko skrandyje aptikta apie 400 įvairių vikšrų – 40 proc. suėstų vabalų buvo žemės ūkio kenkėjai). Ėda barsu­kas ir negyvas žuvis, neatsisako žemėje perinčių paukščių, augalinio maisto: uogų, vaisių. Geriausiai išlavėjusi barsuko klausa. Išeinantį į medžioklę jį išgąsdina menkiausias šakos barkštelėjimas ar krentančio lietaus tekštelėjimas. Grįždamas iš medžioklės, barsukas eina sunkiai ir menkiau reaguoja į aplinką.

Priešai. Vilkai ir lūšys. Su lapėmis ir mangutais konkuruoja dėl maisto ir urvų.

Medžioklė. Kaip medžioklės objektas barsukai vertinami dėl savo kaukolės ir įdomaus kailio. Liaudies medicinoje naudojami barsuko taukai. Kai kuriuose kraštuose barsuko mėsa valgoma, tačiau ją privaloma tikrinti dėl trichineliozės. Barsukai medžiojami tykojant ir su urviniais šunimis juos išvarant/sugaunat. Barsukas stiprus žvėris ir ne kiekvienas šuo pajėgia jį įveikti, neretai barsukas šunį užspeičia olos kanale ir užkasa. Medžioklės terminai: nuo spalio 1 d. iki gruodžio 1 d.