Paprastasis meškėnas

Paprastasis meškėnas (Procyon lotor)

 

Paplitimas. Paplitęs Šiaurės Amerikoje, dėl vertingo kailio aklimatizuotas Kaukaze ir Azijoje.

Išvaizda, matmenys. Meškėnas – nedidelio šuns ūgio, apie 65 cm ilgio ir 30 cm aukščio žvėrelis. Sveria 5-16 kg. Labai panašus į mangutą, nors su juo neturi nieko bendro. Jo uodega siekia 25 cm. Plaukas pilkas, galva turi savotišką kaukės pavidalo piešinį, uodega rainuota tamsiais ir šviesiais skersiniais žiedais.

Buveinė. Jo gyvenamosios vietos – seni miškai palei upes, kur yra pakankamai uoksų. Taip pat įsikuria medžių drevėse, uolų plyšiuose. Mėgsta meškėnas apsigyventi ir soduose. Dažnas priemiesčiuose. Lietuvoje kol kas retas.

Maistas. Minta paukščiais, žuvimis, vandens graužikais, vaisiais. Mėgsta riešutus, giles. Neretai apsilanko gyvenviečių sąvartynuose. Turi paprotį plauti vandenyje maistą ir šiaip visokius daiktus. Pvz.: glotnius akmenukus. Veiklus nakties metu, o dieną dažniausiai miega.

Veisimasis. Nėštumas – 65 dienos. Gimsta 2-8 jaunikliai. Subręsta vienerių metų.

Priešai. Vilkai, valkataujantys šunys.

Medžioklė. Meškėnas kaip medžioklės objektas atsirado tik nuo 2010 m. Medžiojamas sėlinant, tykojant, su medžiokliniais šunimis. Kailis vertingas. Medžioklės terminai- visus metus.