Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba prašo Lietuvos medžiotojus supratimo ir kantrumo

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas gauna nepasitenkinimo nusiskundimų iš medžiotojų dėl ilgai trunkančių tyrimų. 

Pradėjus nagrinėti galimas priežastis, pastebėjome, kad AKM ir trichineliozės lentelės atsiunčiamos dažnai jau darbo pabaigoje ar po darbo. Todėl šiandiena suderinome su NMVRVI, jog lentelės bus siunčiamos maždaug nuo 9 val. iki 11 val. rytais, kai tik bus suvesti turimi tyrimų rezultatai, penktadieniais papildomai vakare.

Patarimas. Medžiotojai neturi skambinti Jums ar juolab į institutą, kad sužinotų tyrimų atsakymus. Tai trukdo ir Jūsų ir instituto darbuotojų darbą. Tyrimų vertinimus medžiotojams privalo perduoti teritorinio padalinio darbuotojas įvertinęs visų skyrių tyrimų duomenis. Geriausia jeigu Jūs informuotumėte visus medžiotojus, kad tyrimų atsakymas bus perduotas pirmoje dienos pusėje arba kai Jūs įvertinsite rezultatus, kad būtų pasiruošę ir lauktų Jūsų skambučio bei pakeltų ragelį. Taip sutaupysite savo laiką ir nuotaiką.

Tuo pačiu noriu, kad išplatintumėte medžiotojams VMVT kreipimąsi.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba prašo Lietuvos medžiotojus supratimo ir  kantrumo, nes šiuo sunkiu periodu Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto darbuotojai atlieka savo pareigas tinkamai, negaili nei savo asmeninio laiko, nei jėgų, dirba maksimaliai, kiek leidžia techninės galimybės ir įranga.

Pailgėjusio tyrimų laiko priežastys yra tai, kad vienas iš NMVRVI skyrių, atliekantis šernų ir kiaulių tyrimus dėl AKM ir kitas užkrečiamąsias gyvūnų ligas, atlieka ir žmonių dėl COVID 19 tyrimus (nuo šios savaitės bus atliekami ir audinių dėl COVID 19 tyrimai). Jau keletas mėnesių šiame NMVRVI skyriuje dirba ir specialistai iš kitų NMVRVI skyrių. COVID 19 tyrimai šiandien yra prioritetiniai. Kita pailgėjusio AKM tyrimų laiko priežastis yra medžiotojų netinkamai paruošti šernų mėginiai. Instituto darbuotojai, gavę netinkamai paruoštą šerno mėginį, dažnu atveju neatmesdami tokio mėginio (nors tai teisės aktų nustatyta tvarka galėtų padaryti ir tokia šerniena turėtų būti sunaikinta) atlieka jo tyrimą ne IFA, o IPT metodu, (kuris yra ir brangesnis, ir atliekamas ilgiau), tokiu būdu sugaišdami daugiau laiko ir atidėdami kitų mėginių ištyrimą.

Kita pailgėjusio AKM tyrimų laiko priežastis yra tai, kad, nustačius AKM viruso antigeną arba antikūną ar gavus įtartiną tyrimo rezultatą, tyrimas yra kartojamas kitu metodu, kad būtų galima patvirtinti arba atmesti pirmojo tyrimo rezultatą. Kuo daugiau nustatoma teigiamų šernų AKM tyrimų, tuo daugiau yra atliekama pakartotinių tokių tyrimų. Pakartotiniai to paties šerno mėginio tyrimai atitolina kitų šernų mėginių tyrimą, nes laboratorinės įrangos ir darbuotojų skaičius yra ribotas.

VMVT taip pat prašo Lietuvos medžiotojus papildomai netrukdyti instituto darbuotojų, jiems skambinant, kad asmeniškai gautų tyrimų rezultatus ar išreikštų savo nepasitenkinimą. VMVT pažymi, kad kiekvienas papildomas skambutis atitraukia darbuotoją nuo jo tiesioginio darbo ir taip pailgina tyrimų rezultatų gavimą. Gavę tyrimų rezultatų protokolus, nedelsdami su Jumis susisieks VMVT teritorinio padalinio pareigūnai ir praneš apie tyrimų rezultatus.

Pagarbiai

Vaidas Jonušaitis

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos

Skubios veiklos skyrius

Turite klausimų?

Susisiekite su mumis